Vznik organizace Islámský stát a její vliv na stabilitu na Blízkém východě - Chudoba, Jan; Havlová, Radka, 1975-; Volenec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou organizace Islámský stát, která se rozšířila v oblasti Iráku a Sýrie a na zabraných územích oznámila v polovině roku 2014 vytvoření chalífátu, který není uznáván žádným jiným státem. Islámský stát změnil status quo Iráku a Sýrie a výrazně přispěl k destabilizaci Blízkého východu. Cílem práce je především analyzovat faktory, které vedly k radikalizaci místních obyvatel, eventuálně k podpoře a rozšíření této organizace. Teoretická část vysvětluje, jak vznikaly státy na Blízkém východě, popisuje kořeny sunnitsko-šíitského konfliktu a analyzuje socioekonomický a zčásti bezpečnostní vývoj v Iráku a Sýrii, zatímco praktická část je zaměřena zejména na vývoj v Iráku po pádu režimu Saddáma Husajna v roce 2003 a na vývoj v Sýrii po rozpoutání občanské války v roce 2011, jelikož se jedná o zlomové události v dějinách těchto dvou států. Poslední kapitola shrnuje dosavadní úspěchy v boji proti této organizaci a nastiňuje, jaký vliv na stabilitu oblasti Blízkého východu její existence má.
Vedoucí práce: Radka Havlová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses