Role veřejné diplomacie v norské zahraniční politice - aktuální aspekty - Drozd, Jiří; Peterková, Jana, 1971-; Votoupalová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit, jakou roli zaujímá veřejná diplomacie v norské zahraniční politice, a odpovědět na výzkumnou otázku, jak si přeje být Norsko, z pozice malého státu, vnímáno na mezinárodní scéně. První kapitola definuje základní pojem malý stát a charakterizuje společné znaky zahraniční politiky takovýchto států. Rovněž se zaměřuje na veřejnou diplomacii, která představuje významný nástroj zahraniční politiky. Druhá kapitola aplikuje získané znalosti z první kapitoly a uvádí je v kontextu norské perspektivy. Na základě kulturního a historického kontextu analyzuje norskou zahraniční politiku a uvádí, proč je veřejná diplomacie jejím důležitým nástrojem. Dále se věnuje strategii norské veřejné diplomacie a jejím čtyřem aspektům, jak se prezentovat v zahraničí. Třetí kapitola se zaměřuje na konkrétní aspekt, a sice prezentaci Norska jakožto humanitární velmoci, přičemž analyzuje jeho humanitární politiku a na příkladu dvou humanitárních misí specifikuje jeho angažovanost v této otázce.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses