Využití metody výhodnostních čísel v úlohách kurýrní služby - Gőtz, Ondřej (2015)
Práce se zabývá využitím heuristických metod pro řešení úloh kurýrní služby. V první části práce je přiblížena problematika okružních problémů, zejména úlohy obchodního cestujícího a úlohy kurýrní služby. U jednotlivých problémů jsou teoreticky rozebrány matematické modely pro varianty s jedním či více vozidly a rozšíření pro využití časových oken a kapacitních omezení. V druhé části práce jsou představeny heuristické algoritmy pro metodu nejbližšího souseda, metodu výhodnostních čísel, vkládací metodu a metodu výměn na úlohách obchodního cestujícího. Poté jsou všechny algoritmy uvedených metod modifikovány pro využití v úlohách kurýrní služby ve třech variantách. První je dispozice jedním vozidlem, druhá počítá s více kurýry v jednom výchozím místě a poslední varianta je více kurýrů v různých výchozích místech. Poslední část práce je věnována výpočetním experimentům a porovnání výsledků poskytnutých jednotlivými metodami. Součástí práce je aplikace pro výpočet řešení úlohy kurýrní služby pomocí metody výhodnostních čísel naprogramovaná ve Visual Basic for Application v prostředí MS Excel.