Analýza naplnění vybraných cílů mezinárodní organizace ASEAN - Skalická, Anna (2015)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na posouzení plnění vybraných cílů mezinárodní organizace ASEAN, stanovených v zakládajících dokumentech. Cílem práce je zjistit, do jaké míry ASEAN doposud naplnil vybrané cíle a zdali je tato mezinárodní organizace ve svém fungování efektivní. Práce je rozdělena do tří kapitol. Nejprve předkládá teorii mezinárodních organizací, jíž aplikuje na mezinárodní organizaci ASEAN a nastiňuje způsoby, jakými lze měřit efektivitu mezinárodních organizací. V druhé, praktické části, se práce zabývá analýzou plnění pěti vybraných cílů z ekonomické, politické a rozvojové oblasti. Zvýšená pozornost je věnována aktivitám, které ASEAN v jednotlivých oblastech vyvíjí a také překážkám, které brání efektivnímu a úspěšnému plnění daných cílů. V závěrečné části práce měří efektivitu fungování ASEAN, s využitím výsledků analýzy. Na základě zvolené metodiky se ASEAN jeví jako poměrně efektivní organizace, v níž ovšem stále existují zejména systémové nedostatky, bránící vyšší efektivitě. ASEAN úspěšně plní zejména své politické cíle. Dílčích úspěchů dosahuje i v rozvojové a ekonomické oblasti, v té ovšem existuje největší prostor pro zlepšení.