Evropský zatýkací rozkaz - komparace extradice a evropského zatýkacího rozkazu - Klimová, Kateřina; Druláková, Radka, 1973-; Votoupalová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Rámcové rozhodnutí Rady EU o evropském zatýkacím rozkazu a postupech předávání mezi členskými státy (2002/584/SVV) ze dne 13. června 2002 zavedlo mezi členskými státy institut evropského zatýkacího rozkazu, který zcela nahradil dosavadní postupy extradice mezi členskými státy Evropské unie. Zavedení evropského zatýkacího rozkazu bylo vyvoláno jak rozšiřující se přeshraniční kriminalitou, tak i teroristickými událostmi 11. září 2001 v USA. Cílem jeho zavedení bylo zefektivnit mezi členskými státy Evropské unie dosavadní postupy extradice. Bakalářská práce s názvem: "Evropský zatýkací rozkaz - komparace extradice a evropského zatýkacího rozkazu" se zabývá srovnáním evropského zatýkacího rozkazu a klasické extradice na základě srovnání principů obou institutů. Zdůrazňuje významnou zásadu při realizaci evropského zatýkacího rozkazu, a to zásadu vzájemného uznávání soudních rozhodnutí. Práce dále analyzuje přínos a nedostatky evropského zatýkacího rozkazu. Nedostatky se objevují především v praktické realizaci evropského zatýkacího rozkazu, ale jeho přínos je mnohonásobně větší a právem se jedná o průlomovou právní normu.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses