Pracovná doba a doba odpočinku - Vansáčová, Zuzana (2015)
Cieľom tejto bakalárskej práce je získať ucelený pohľad na problematiku aplikácie ustanovení zákonníka práce o pracovnej dobe a dobe odpočinku do bežnej praxe, poukázať na prípadné nerovnosti signalizujúce porušovanie právnych predpisov, a tým poskytnúť priestor k odbornej diskusii o možných príčinách a následkoch daného skutkového stavu, ako aj o návrhoch, ako zistené deficity eliminovať resp. úplne odstrániť. Hlavný pilier tejto bakalárskej práce tvoria stanovené hypotézy, ktoré vyslovujú konkrétne predpoklady porušovania ustanovení zákonníka práce o pracovnej dobe a dobe odpočinku. Analýzou výsledkov dotazníkového prieskumu a následnou autentifikáciou stanovených hypotéz dochádza k naplneniu stanoveného cieľa. Bakalárska práca sa v prvej kapitole primárne zaoberá charakteristikou úpravy pracovnej doby a doby odpočinku z teoretického hľadiska. V druhej a tretej kapitole dochádza k špecifikovaniu cieľov výskumu a výskumného problému a následnému stanoveniu a charakterizovaniu výskumných hypotéz. Štvrtá kapitola popisuje výskumné metódy a výskumný súbor. Analýza výsledkov dotazníkového prieskumu je podrobne charakterizovaná v piatej kapitole. V poslednej časti dochádza k zhodnoteniu autentifikácie stanovených hypotéz. Vďaka tomuto zhodnoteniu je možné dôjsť k záveru, či a príp. v akej miere dochádza k asymetrii v aplikácii právnych ustanovení v praxi.