Využívání přírodních zdrojů mořského dna jako společného dědictví lidstva - Hájková, Jana (2015)
Cílem této práce je zhodnotit dosavadní a možný budoucí vývoj v oblasti využívání přírodních zdrojů mořského dna za hranicí národní jurisdikce. V první kapitole budou vymezeny mezinárodní prostory, její druhá část přiblíží historický vývoj mezinárodního práva s ohledem na mořské dno. Druhá kapitola se zabývá pojmem společné dědictví lidstva, nejdříve práce uvádí historický vývoj, poté je pojem vysvětlen, poslední část kapitoly se věnuje společnému dědictví lidstva jako zásadě mezinárodního práva. Poslední kapitola se zaměřuje na využívání zdrojů mořského dna. V první části je rozebrána právní úprava mořského dna. V druhé části práce vysvětluje pojmy vyhledávání, průzkum a těžba. Třetí část se věnuje Organizaci mořského dna a poslední část se zabývá konkrétní těžbou a jejími dopady.