Využívání přírodních zdrojů mořského dna jako společného dědictví lidstva - Hájková, Jana; Kochan, Jan, 1977-; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Cílem této práce je zhodnotit dosavadní a možný budoucí vývoj v oblasti využívání přírodních zdrojů mořského dna za hranicí národní jurisdikce. V první kapitole budou vymezeny mezinárodní prostory, její druhá část přiblíží historický vývoj mezinárodního práva s ohledem na mořské dno. Druhá kapitola se zabývá pojmem společné dědictví lidstva, nejdříve práce uvádí historický vývoj, poté je pojem vysvětlen, poslední část kapitoly se věnuje společnému dědictví lidstva jako zásadě mezinárodního práva. Poslední kapitola se zaměřuje na využívání zdrojů mořského dna. V první části je rozebrána právní úprava mořského dna. V druhé části práce vysvětluje pojmy vyhledávání, průzkum a těžba. Třetí část se věnuje Organizaci mořského dna a poslední část se zabývá konkrétní těžbou a jejími dopady.
Vedoucí práce: Jan Kochan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses