Vplyv diplomacie na poli medzinárodných vzťahov - prípadová štúdia Rusko a Ukrajina - Madarászová, Alexandra (2015)
Diplomacia predstavuje primárny nástroj riešenia medzinárodných konfliktov. Jej význam je možné vidieť na mnohých historických udalostiach, kedy sa významné politické osobnosti dokázali zhodnúť na kompromise a spoločne predísť vojne. Či už sa jednalo o Vestfálsky mier ukončujúci 30 ročnú vojnu, konferenciu v Janove a následne podpísanú Rapallskú zmluvu o opätovnom prijatí Nemecka a ZSSR do celosvetového diania, alebo vytvorení integračných zoskupení NAT0 a OSN, ktorých primárny cieľ bolo udržanie mieru a medzinárodnej bezpečnosti, všetky udalosti boli vyslovenou záležitosťou preferencie diplomatických prostriedkov pred tými vojenskými. Bakalárska práca sa zaoberá touto problematikou aplikovanou v prípadovej štúdii rusko-ukrajinskej krízy. Autor sa zameriava na úlohu a význam diplomacie v tomto konflikte, jej možnosti a medze, ktorými disponuje a spôsoby, akými mohla napätiu predísť. Významná časť práce spočíva v medzinárodnom postoji členských štátov EU ku konfliktu a nejednotný názor prevládajúci v USA.