Role USA ve vojenských operacích NATO po studené válce - Vaganyan, Artem (2015)
Práce se zabývá otázkou roli Spojených států v NATO ve vztahu k ostatním členům aliance v rámci rozhodování o vojenských operacích po studené válce. Teoretická část poskytuje základní informace o NATO, důležitých historických událostech, základních dokumentech a principech rozhodování. Analytická část se věnuje zkoumání chování roli Spojených států v průběhu jednotlivých operací v porovnání s chováním ostatních členů aliance. Závěr práce shrnuje roli USA v NATO a odpověď na otázku, jestli jsou zájmy ostatních členů aliance Spojenými státy potlačovány či ne.