Spotrebné správanie zákazníkov pražských kaviarní - Drotárová, Mária; Mlejnková, Lena; Netková, Jarmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Bakalárska práca sa zaoberá témou pražských klasických kaviarní a spotrebným správaním ich zákazníkov. Hlavným cieľom práce je na základe charakteristiky a komparácie vybraných pražských klasických kaviarní uskutočniť analýzu ponúkaných služieb a následne metódou dotazníkového šetrenia vykonať prieskum spotrebného správania zákazníkov. Práca sa delí na teoretickú a analytickú časť. V prvých dvoch kapitolách sú popísané teoretické východiská a základné pojmy, ktorými sa práca zaoberá, ako sú gastronómia, služby spoločného stravovania a spojitosti s marketingom v cestovnom ruchu. Bližšia pozornosť je venovaná spotrebnému správaniu, jeho výskumu a faktorom, ktoré ho ovplyvňujú. Tretia kapitola charakterizuje služby vo vybraných podnikoch. Konkrétne sú to kaviarne Café Louvre, Café Savoy, Café Slavia, Café Imperial a Grand Café Orient. V poslednej časti je prevedený prieskum spotrebného správania v oblasti služieb daných kaviarní, ktorého výsledky sú zhrnuté a vedú k odporúčaniam a možným návrhom na zlepšenie služieb.
Vedoucí práce: Lena Mlejnková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses