Gastronomie jako motiv zahraničního pasivního cestovního ruchu - Ječmínková, Irena (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá gastronomickým cestovním ruchem ve vztahu k pasivnímu cestovnímu ruchu České republiky. Teoretická část se zaměřuje na objasnění pojmů z oblasti cestovního ruchu, gastronomického cestovního ruchu a marketingu v této oblasti. Praktická část se skládá z charakteristiky cestovních kanceláří, které nabízí kulinářské zájezdy pro klienty z České republiky a porovnání kulinářských zájezdů, které nabízí. Další částí je provedený průzkum a jeho vyhodnocení. Cílem průzkumu bylo charakterizovat stoupající význam gastronomie jako motivu pro zahraniční pasivní cestovní ruch. Dále prozkoumat, jak Češi gastronomii v zahraničí vnímají, zda hraje gastronomie roli při výběru destinace, a které země jsou pro Čechy gastronomicky přitažlivé.