Potenciál ekologické turistiky v udržitelném rozvoji cestovního ruchu - Marešová, Dominika; Netková, Jarmila; Indrová, Jarmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ekologické turistiky jako jedné z forem trvale udržitelného rozvoje cestovního ruchu. Práce je zaměřena především na agroturismus, jeho postavení v rozvoji venkovských oblastí a náročnost provozu agroturistických zařízení v České republice z hlediska legislativního zatížení, finančních dotací a zastřešujících organizací. Obsahem praktické části práce je charakteristika činnosti vybrané farmy poskytující služby cestovního ruchu. Hlavním cílem práce je zhodnocení významu agroturistiky pro udržitelný rozvoj cestovního ruchu a analýza možností podpory a spolupráce při provozu a propagaci agroturistických farem v současných podmínkách. Dalším cílem práce je zhodnocení významu služeb cestovního ruchu pro provoz konkrétní farmy a posouzení reálných možností využívání podpory, čehož bylo dosaženo metodou pozorování a řízeného rozhovoru s majitelkou zařízení. V závěru práce jsou navrhnuta konkrétní doporučení analyzovanému zařízení. Výsledkem této práce je obhájení potenciálu agroturismu v udržitelném rozvoji cestovního ruchu. Agroturismus zaujímá klíčové postavení v udržení ekonomické stability venkovských farem, především z důvodu nízké úrovně podpory a administrativního zatížení v systému přidělování finančních dotací.
Vedoucí práce: Jarmila Netková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses