Měnová politika ČNB v situaci zero lower bound - Bohatec, Martin; Ševčíková, Michaela; Pfeifer, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce se zabývá intervencí ČNB ve prospěch oslabení kurzu z listopadu 2013. V teoretické části jsou představeny nástroje pro nekonvenční měnovou politiku v případě dosažení stavu nulových nominálních úrokových sazeb. Dále jsou popsány zkušenosti ostatních centrálních bank v reakci na nízké úrokové sazby. Intervence ČNB je zasazena do kontextu českého finančního systému a předcházejícího hospodářského vývoje. Analyzovány jsou alternativní nástroje, ke kterým mohlo být Českou národní bankou přistoupeno. Ze sledovaných dat tato práce dochází k závěru, že přes dlouhodobé udržení oslabeného kurzu koruny nad úrovní vyhlášeného závazku se dodatečně uvolněná měnová politika nepromítla do požadovaného růstu cen.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses