Dotační politika kraje - Radvanová, Zuzana; Sedmihradská, Lucie; Bayer, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Diplomová práce se zabývá dotacemi, které poskytuje Jihomoravský kraj obcím. V teoretické části jsou definovány pojmy fiskální federalismus, veřejná správa a dotace. Praktická část práce zkoumá, zda při poskytování dotací jsou dodrženy obecné podmínky. V práci jsou definovány parametry, na základě kterých je provedena komparace obecných podmínek s informacemi uvedenými na webových stránkách Jihomoravského kraje. Na základě analýzy bylo zjištěno, že ze strany kraje nejsou ve většině případů tyto podmínky dodrženy. Mnoho povinných údajů není na webových stránkách Jihomoravského kraje uveřejněno, což vyvolává dojem, že poskytování dotací není transparentní. Dále je zde zkoumáno, zda politická příslušnost starosty vybraných obcí má vliv na velikost poskytovaných dotací ze strany kraje. Výsledek analýzy je negativní, to znamená, že v Jihomoravském kraji neexistuje politický vliv na velikost poskytovaných dotací ze strany vedení kraje.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses