Zahraničnopolitická a bezpečnostná spolupráca krajín Visegrádskej skupiny - Kostelanská, Ivana; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
S aktuálnym vývojom na Ukrajine a eskalujúcou krízou čelí Visegrádska skupina vážnym zahraničnopolitickým a bezpečnostným výzvam. Je Bratislava, Varšava, Praha a Budapešť schopná nájsť spoločnú reč vo vzťahu k prebiehajúcej kríze na Ukrajine? Krajiny V4 prichádzajú spoločne "zachrániť" Ukrajinu, ale v konečnom dôsledku každá krajina čelí svojim vlastným výzvam a sleduje svoje vlastné záujmy. Prvú kapitolu práce venujeme teoretickému vymedzeniu regionálnej spolupráce. Druhá kapitola sa bude už špecificky venovať vzniku a vývoju subregionálneho zoskupenie vyšehradských krajín. V tretej a štvrtej kapitole sa zameriame na súčasné výzvy, ktoré v posledných rokoch determinujú a formujú Visegrádsku spoluprácu. V oblasti zahraničnej politiky to bude schopnosť krajín V4 reagovať spoločne na Ukrajinskú krízu, ktorá sa odohráva v bezprostrednej blízkosti hraníc visegrádskych krajín. V bezpečnostnej a obrannej oblasti sa zameriame na vlajkový projekt V4 - Bojovú skupinu Európskej únie tvorenú krajinami Visegrádskej skupiny, ktorá by mala byť v pohotovosti v prvej polovici roka 2016.
Vedoucí práce: Zdeněk Matějka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses