Komparace zahraniční politiky Madeleine Albright a Condoleezzy Rice na poli mezinárodních trestních tribunálů - Láníková, Hana (2015)
Tato práce se zabývá komparací zahraniční politiky Madeleine Albright a Condoleezzy Rice na poli Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii a pro Rwandu. V první kapitole jsou popsány situace, které vedly ke vzniku tribunálů a postup při jejich založení. Druhá kapitola charakterizuje a komparuje zahraniční politiku USA na přelomu 20. a 21. století obecně a v daných regionech. Třetí a čtvrtá kapitola srovnává přístup obou ministryň zahraničních věcí k dané problematice, primárně na příkladu osobních a politických zájmů. Obě kapitoly zahrnují postoj administrativy, ve které působily obě ženy, dále pak postoj ministryň a aktivity v případě každého tribunálu. Cílem práce je uceleně srovnat přístup obou ministryň k mezinárodním trestním tribunálům za dob různých administrativ a zájmů USA.