Komparace zahraniční politiky Madeleine Albright a Condoleezzy Rice na poli mezinárodních trestních tribunálů - Láníková, Hana; Veselý, Zdeněk, 1950-; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato práce se zabývá komparací zahraniční politiky Madeleine Albright a Condoleezzy Rice na poli Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii a pro Rwandu. V první kapitole jsou popsány situace, které vedly ke vzniku tribunálů a postup při jejich založení. Druhá kapitola charakterizuje a komparuje zahraniční politiku USA na přelomu 20. a 21. století obecně a v daných regionech. Třetí a čtvrtá kapitola srovnává přístup obou ministryň zahraničních věcí k dané problematice, primárně na příkladu osobních a politických zájmů. Obě kapitoly zahrnují postoj administrativy, ve které působily obě ženy, dále pak postoj ministryň a aktivity v případě každého tribunálu. Cílem práce je uceleně srovnat přístup obou ministryň k mezinárodním trestním tribunálům za dob různých administrativ a zájmů USA.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses