Henry Kissinger a jeho význam pro diplomacii - Myslivcová, Kateřina (2015)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na Henryho Kissingera, významnou osobnost 70. let 20. století. Cílem práce je zhodnotit, které názory a myšlenky Henryho Kissingera z jeho předchozích let byly pro tvorbu americké diplomacie a zahraniční politiky v 70. letech 20. století relevantní a jak byly využity. Práce je rozčleněna do tří kapitol. První kapitola se věnuje rozhodování jednotlivce jako aktéra mezinárodních vztahů a aktérům americké zahraniční politiky. Druhá kapitola je zaměřena na porovnání mezinárodního postavení Spojených států amerických v 60. a 70. letech 20. století. Ve třetí kapitole se zabývám názory a myšlenkami Henryho Kissingera a jejich následnou aplikací do zahraniční politiky USA. Část práce je také věnována kritice Nixonovy administrativy, konkrétně pak Henryho Kissingera.