Tradice a současnost vztahů mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými - Kolářová, Andrea (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá vzájemnými česko-americkými vztahy. Cíl práce spočívá v analýze těchto vztahů a to v chronologickém pořádku. První kapitola se zabývá teoretickým vymezením vztahů mezi malým a velkým státem. Druhá kapitola popisuje vzájemné vztahy od samých počátků až do vzniku Československa a zaměřuje se také na roli Spojených států amerických v tomto procesu. Třetí kapitola je zaměřená na vztahy obou států od konce 1. světové války až do roku 1989 a zaměřuje se na veškeré důležité události této doby. V poslední kapitole je popsáno navazování nových vztahů po roce 1989 a také vzájemné vztahy až do dnešní doby.