Drogy jako hrozba mezinárodní bezpečnosti Případová studie vztahů Kolumbie-USA - Kolomazník, Filip (2015)
Problematika obchodu s drogami je pro většinu společností aktuální téma. Kvůli transnacionálnímu organizovanému zločinu, který je přirozeným vyústěním potřeby producenta drogy prodat konečnému uživateli produkt, často právě v jiné zemi, je každým dnem ohrožována bezpečnost celé společnosti v mnoha směrech. Cílem této bakalářské práce je analyzovat různé typy hrozeb (specifických směrů), které obchod s drogami přináší. Konkrétní hrozby budu členit do 4 základních sektorů dle Swanstromovy koncepce, která vychází z kodaňské školy. Těmito sektory jsou: politický, ekonomický, sociální a vojenský. Analýza bude provedena na případové studii dvou konkrétních zemí, Kolumbie a Spojených států amerických.