Analýza produktů k financování vlastního bydlení - Vilhelmová, Helena (2015)
Diplomová práce charakterizuje a srovnává úvěrové produkty určené k financování vlastního bydlení s akcentem na hypoteční úvěry a úvěry ze stavebního spoření. V práci je zhodnocena současná nabídka hypotečních produktů vybraných bankovních institucí a úvěrových produktů ze stavebního spoření vybraných stavebních spořitelen. Jednotlivé banky jsou komparovány z hlediska poplatků souvisejících se základním hypotečním úvěrem a rovněž z hlediska úrokových sazeb uvedených na oficiálních webových stránkách daných společností. Stejným způsobem je provedena komparace úvěrů ze stavebního spoření. Dále je v analytické části práce porovnáván modelový hypoteční úvěr s úvěrem ze stavebního spoření. Oba produkty jsou porovnány z hlediska výhodnosti pro klienta, především z hlediska měsíční finanční nákladnosti. V poslední části práce jsou konkretizovány tři vybrané faktory působící na objem a počet poskytovaných hypotečních úvěrů. Zkoumanými faktory jsou úroková míra, míra inflace, a měnový kurz v případě hypotečních úvěrů poskytovaných v zahraniční měně. Závěr práce sumarizuje výsledky provedených analýz.