Kulturní souvislosti environmentální politiky - případová studie Čína - Špaková, Andrea (2015)
Tato práce se zabývá kulturními determinanty environmentální politiky na teoretické a analytické úrovni. Analýza se opírá o metodiku kulturních dimenzí Geerta Hofstedeho a kulturních paradigmat Zuzany Lehmannové. Tyto teoretické poznatky kulturních věd jsou aplikovány na konkrétním případu čínské environmentální politiky a jsou zde identifikovány případy, kdy kulturní charakteristiky tuto politiku ovlivňují. Provedená analýza vliv v případě Číny prokázala. Nejvýznamněji se projevuje v implementaci a druhu subjektů environmentální politiky a rovněž v oficiálních stanoviscích čínské vlády týkajících se ochrany životního prostředí. Výsledky této analýzy mohou být využity i při predikci dalšího vývoje čínské environmentální politiky.