Stárnutí obyvatelstva krajin Visegrádské čtyřky - Vránová, Michaela (2015)
Tématem této bakalářské práce je stárnutí obyvatelstva krajin Visegrádské čtyřky. Práce je rozdělena do tří kapitol. V první kapitole jsou vymezeny základní ukazatele a pojmy související se stárnutím obyvatelstva. Druhá kapitola obsahuje grafy týkající se střední délky života a zdravé délky života ve státech Visegrádské čtyřky. Dále jsou v kapitole pomocí grafů znázorněny demografické ukazatele týkající se populačního stárnutí -- index stáří, indexy závislosti, index hospodářského zatížení a průměrný věk. Třetí, závěrečná kapitola, se věnuje důsledkům populačního stárnutí, důchodovým systémům v daných zemích a také obsahuje návrh na možné přizpůsobení důchodových systémů. Cílem bakalářské práce je prostřednictvím demografických ukazatelů popsat a porovnat stárnutí v zemích Visegrádské čtyřky a navrhnout možné řešení v rámci důchodového systému. Veškerá potřebná data pro výpočty a tvorbu grafů byla převzata z elektronické databáze Eurostatu.