Stárnutí obyvatelstva krajin Visegrádské čtyřky - Vránová, Michaela; Cséfalvaiová, Kornélia; Fučíková, Simona; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Tématem této bakalářské práce je stárnutí obyvatelstva krajin Visegrádské čtyřky. Práce je rozdělena do tří kapitol. V první kapitole jsou vymezeny základní ukazatele a pojmy související se stárnutím obyvatelstva. Druhá kapitola obsahuje grafy týkající se střední délky života a zdravé délky života ve státech Visegrádské čtyřky. Dále jsou v kapitole pomocí grafů znázorněny demografické ukazatele týkající se populačního stárnutí -- index stáří, indexy závislosti, index hospodářského zatížení a průměrný věk. Třetí, závěrečná kapitola, se věnuje důsledkům populačního stárnutí, důchodovým systémům v daných zemích a také obsahuje návrh na možné přizpůsobení důchodových systémů. Cílem bakalářské práce je prostřednictvím demografických ukazatelů popsat a porovnat stárnutí v zemích Visegrádské čtyřky a navrhnout možné řešení v rámci důchodového systému. Veškerá potřebná data pro výpočty a tvorbu grafů byla převzata z elektronické databáze Eurostatu.
Vedoucí práce: Kornélia Cséfalvaiová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses