Zaměstnanecké výhody podle českých předpisů - Klouparová, Iveta (2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou poskytování zaměstnaneckých výhod v České republice. Práce nejprve zasazuje zaměstnanecké výhody do konkrétní oblasti podniku, kterou je vnitropodniková sociální politika podniku. Následuje část věnující se legislativnímu rámci, který upravuje poskytování těchto výhod v roce 2015. V práci nechybí kapitola charakterizující zaměstnanecké výhody, jejich členění a systémy jejich různé distribuce. Analýza trendů v poskytování výhod je součástí čtvrté části této práce. Dále jsou detailně rozebrány tři druhy zaměstnaneckých výhod, kterými jsou příspěvky na stravování, příspěvky na vzdělávání a příspěvky na spoření na penzi zaměstnanců. V závěru práce je prozkoumán celý systém zaměstnaneckých výhod používaný ve společnosti Siemens, s. r. o., jsou analyzovány její jednotlivé benefity a nechybí ani dotazníkové šetření.