Investice do komodit - Václavík, Michael (2015)
Cílem bakalářské práce je analýza vybrané komodity -- kakaových bobů, zhodnocení možností investování do této komodity se zaměřením na nejznámější finanční derivát -- futures. První tzv. teoretická část je zaměřena na problematiku komoditního trhu, tedy na burzy a její účastníky, je popsána analýza trhu, možnosti investování na trhu komodit především prostřednictvím futures. Tzv. praktická část se soustředí na analýzu trhu kakaových bobů, jeho nejdůležitější aktéry, za pomoci fundamentální analýzy jsou zhodnoceny faktory ovlivňující nabídku a poptávku po této komoditě, jejich vliv na vývoj ceny, je charakterizována analýza investování do kakaových bobů. V závěru jsou shrnuty základní poznatky a vyhodnoceny možnosti investování především pro menšího investora.