Dědické právo v teorii a praxi - Blodková, Gabriela (2015)
Téma bakalářské práce "Dědické právo v teorii a praxi" se zabývá dědickým právem platným na území České republiky. V teoretické části se věnuji stručnému vývoji dědického práva, a to od práva římského až po současnost, popisuji předpoklady vzniku dědického práva a jeho průběh včetně možností nenabytí dědického práva z pohledu Nového občanského zákoníku. Důraz je kladen na nejvýraznější změny mezi novým a starým občanským zákoníkem v oblasti dědického práva a na opětovné zavedení některých institucí. V praktické části je rozebrána závět alografická a následně popsán průběh pořízení závěti u notáře.