Německé předsednictví v Radě EU - Novotný, Ondřej; Sršeň, Radim; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Bakalářská práce se zabývá německým předsednictvím v Radě Evropské unie po skončení studené války. Cílem je charakterizovat vývoj německé integrační politiky v tomto období a zjistit, jakou roli hraje institut předsednictví v Radě EU pro jejího největšího člena. První kapitola definuje EU z pohledu více teoretických přístupů, především z realismu a idealismu. Dále charakterizuje vývoj, funkce a cíle institutu předsednictví Rady EU a rozebírá problematiku postavení velkých a malých států. Druhá kapitola popisuje cíle, průběh a výsledky všech tří německých předsednictví (1994, 1999 a 2007), na základě čehož pak v třetí kapitole dochází k jejich komparaci a analýze proměn integrační politiky SRN. V poslední kapitole hodnotím a analyzuji roli SRN v Radě EU a na základě toho navrhuji určité kroky, které by Německo mohlo podniknout v příštím předsednictví. Autor dochází k závěru, že Německo jako velký stát je schopno (na rozdíl od menších států) prosazovat své zájmy i mimo předsednictví v Radě EU, ale i tak pro něj tento institut představuje důležitý instrument pro prosazování různých politik.
Vedoucí práce: Radim Sršeň
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses