Zajišťování bezpečnosti USA v Bushově administrativě (případová studie role jednotlivce - Donald Rumsfeld) - Koštová, Michaela (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá rolí jednotlivce v zahraniční a bezpečnostní politice státu, konkrétně bývalého ministra obrany Spojených států amerických Donalda Rumsfelda v administrativě 43. prezidenta George Walkera Bushe. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola analyzuje roli jednotlivce v rozhodování a o vnitřních a vnějších faktorech, které na něj působí a ovlivňují ho. Druhá kapitola je soustředěna na období 2001-2006, které bylo plné významných rozhodnutí a kroků mající vážné důsledky nejen pro USA, ale i pro mezinárodní bezpečnostní vztahy na globální úrovni. Třetí kapitola se zabývá samotným Donaldem Rumsfeldem, který hrál klíčovou roli v zahraniční a bezpečnostní politice USA. Analyzuje jeho život a druhé funkční období (2001-2006). Dále je soustředěna pozornost na jeho roli ve dvou amerických vojenských operacích v Afghánistánu a Iráku. V závěru je provedena analýza vnitřních a vnějších faktorů ovlivňujících rozhodnutí Donalda Rumsfelda.