Zajišťování bezpečnosti USA v Bushově administrativě (případová studie role jednotlivce - Donald Rumsfeld) - Koštová, Michaela; Dubský, Zbyněk, 1974-; Eichler, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá rolí jednotlivce v zahraniční a bezpečnostní politice státu, konkrétně bývalého ministra obrany Spojených států amerických Donalda Rumsfelda v administrativě 43. prezidenta George Walkera Bushe. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola analyzuje roli jednotlivce v rozhodování a o vnitřních a vnějších faktorech, které na něj působí a ovlivňují ho. Druhá kapitola je soustředěna na období 2001-2006, které bylo plné významných rozhodnutí a kroků mající vážné důsledky nejen pro USA, ale i pro mezinárodní bezpečnostní vztahy na globální úrovni. Třetí kapitola se zabývá samotným Donaldem Rumsfeldem, který hrál klíčovou roli v zahraniční a bezpečnostní politice USA. Analyzuje jeho život a druhé funkční období (2001-2006). Dále je soustředěna pozornost na jeho roli ve dvou amerických vojenských operacích v Afghánistánu a Iráku. V závěru je provedena analýza vnitřních a vnějších faktorů ovlivňujících rozhodnutí Donalda Rumsfelda.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses