Právní aspekty a dopady černé a šedé ekonomiky - Lehovcová, Zuzana (2015)
Práce se zabývá problematikou stínové ekonomiky. V první části je uvedena charakteristika klíčových pojmů, metody měření stínové ekonomiky a její pozitivní a negativní stránky. Další část je věnována hlavním příčinám vzniku a růstu stínové ekonomiky a popisuje zde její subsystémy se zaměřením na daňové úniky a nelegální práci. Hodnotí úroveň právní úpravy stínové ekonomiky. Předkládá zavedená a plánovaná opatření pro snížení rozsahu stínové ekonomiky. V poslední řadě nabízí analýzu výsledků dotazníkového šetření zaměřeného na vztah veřejnosti ke stínové ekonomice.