Náklady a výnosy alkoholové prohibice v ČR - Rokošová, Lucie; Komrska, Martin; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce porovnává výnosy a náklady alkoholové prohibice zavedené v České republice během září 2012. Čtrnáctidenní prohibice byla reakcí české vlády na sérii otrav z lihovin s obsahem jedovatého metanolu. Práce zjišťuje efektivnost státního zásahu do ekonomiky na základě porovnání hodnoty zachráněných lidských životů a nákladů, které prohibice způsobila. Výnosy prohibice představují hodnotu zachráněných lidských životů osob, které by bez zavedení tohoto opatření zemřeli na otravu metanolem. Hodnota lidského života je definována za pomoci ukazatele DALY (disability-adjusted life years), ochoty lidí platit za prodloužení svého života a výše potenciálních soudních náhrad. Náklady prohibice jsou vyjádřeny jako hodnota neprodaného zboží a služeb. V práci je zmíněna také problematika dopadu prohibice na výběr daní. Na základě provedené cost-benefit analýzy lze považovat zavedení prohibice za ekonomicky efektivní.
Vedoucí práce: Martin Komrska
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses