Hodnocení úspěšnosti koeficientů pro stanovení optimálního počtu shluků ve shlukové analýze - Novák, Miroslav; Löster, Tomáš, 1980-; Makhalova, Elena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem této diplomové práce je vyhodnotit úspěšnost vybraných koeficientů pro stanovení optimálního počtu shluků ve shlukové analýze. Analytické vyhodnocení je provedeno na 20 nezávislých reálných datových souborech. Analýza je uskutečněna ve statistickém systému SYSTAT 13.1. Převážná část této práce je věnována praktické aplikaci koeficientů RMSSTD, CHF, PTS, DB a Dunnova indexu na reálná data, jelikož problematice hodnocení výsledků shlukování není v odborných publikacích věnována dostatečná pozornost. Hlavním cílem je tedy zjištění, zda vybrané koeficienty shlukování lze aplikovat v reálných situacích. Druhým cílem je porovnání vybraných metod shlukování a jejich příslušných metrik při určování optimálního počtu shluků. Závěrem je odhalení, že optimální počet shluků určený výše zmíněnými koeficienty nelze považovat za správný, jelikož po aplikaci na reálná data žádný z vybraných koeficientů nepřekonal úspěšnost 40 %, z toho důvodu je použití těchto koeficientů v praxi velmi omezené. Na základě praktické analýzy předem známý počet shluků nejlépe rozpoznává metoda průměrné vazby ve spojitosti s Euklidovou vzdáleností, naopak nejhůře se v praxi ukázala Wardova metoda ve spojitosti s Euklidovou vzdáleností.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses