Ekonomické vs. společenské náklady regulace držby zbraní dopady omezení výroby, prodeje, exportu a importu zbraní na ekonomiku státu a jeho obyvatele - Kukač, Petr; Procházka, Pavel; Hřebík, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce si klade za cíl analyzovat vliv regulace držby zbraní na kriminalitu i vybrané makroekonomické ukazatele a porovnat výsledky s předchozími výzkumy. Výchozím bodem je ekonomie kriminality G. Beckera přizpůsobená problematice množství zbraní ve společnosti. Pomocí korelační analýzy je přezkoumán vztah mezi množstvím legálně držených zbraní v České republice a počtem trestných činů jimi spáchaných. Výsledky korelační analýzy ukazují silnou nepřímou závislost mezi danými faktory. Druhá část práce se zaobírá také statistikami kriminality ve vybraných zemích OECD. Závěrečná část se zabývá makroekonomickými dopady regulace držby zbraní. Výsledky naznačují, že její zavedení by mělo značné dopady na zaměstnanost, příjmy z daní, ekonomickou aktivitu i produkci a mezinárodní obchod.
Vedoucí práce: Pavel Procházka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses