Využití fondů EU ve vybraném regionu. - Čikl, Martin (2015)
Strukturální fondy EU, které v programovém období 2014 -- 2020 jsou souhrnně nazývány Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy), představují hlavní nástroj realizace politiky hospodářské a sociální soudržnosti (HSS) Evropské unie. Jejich prostřednictvím jsou cíleně využívány finanční prostředky ke snižování ekonomických a sociálních rozdílů mezi členskými státy EU a jejich regiony. Cílem této práce je posouzení vlivu a dopadu využití EU fondů v oblasti rozvoje konkrétního regionu v ČR, a to zejména v oblasti cestovního ruchu. Bakalářská práce je rozčleněna do dvou částí: teoretická část se zaměřuje na regionální politiku (jinak také politiku hospodářské a sociální soudržnosti-HSS) jak Evropské unie, tak České republiky. Dále se věnuje problematice ESI fondů a detailně se věnuje jednotlivým fondům. V této části práce je popsána i situace ve využívání strukturálních fondů v ČR v programovém období 2007 -- 2013. V neposlední řadě práce zmiňuje i stávající programové období 2014 -- 2020, základní programové dokumenty jako je Dohoda o partnerství a nové operační programy. Praktická část bakalářské práce se věnuje analýze konkrétního projektu v oblasti cestovního ruchu ve Středních Čechách. Závěr obsahuje zhodnocení vlivu evropských fondů na konkrétní lokalitu a předkládá shrnutí kladů a záporů jejich využití.