Role čínské diplomacie v soudobých mezinárodních vztazích - Stehnová, Jana (2015)
Cílem této bakalářské práce je charakteristika čínské diplomacie a pozice Číny v soudobých mezinárodních vztazích. Cíli práce odpovídají zvolená teoretická východiska jednak z oblasti diplomatických studií, jednak z oblasti kulturních analýz. Práce je tematicky rozdělena na tři kapitoly, první kapitola se zabývá vymezením teoretických východisek z oblasti diplomatických studií a analýzou čínské zahraniční politiky, zde je využívána metoda literární rešerše a analýzy. Druhá kapitola je zaměřena na charakteristiku hodnotové orientace a paradigmatických principů čínské civilizace. Třetí kapitola je zaměřena na případovou studii, která ověřuje platnost závěrů vyplývajících ze syntézy teoretických východisek rozebraných v první a druhé kapitole.