Intervalová data a výběrový rozptyl výpočetní aspekty - Sokol, Ondřej; Černý, Michal; Rada, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Práce se zabývá problematikou výpočtu horní meze výběrového rozptylu v případě, kdy nejsou k dispozici přesná data, ale pouze intervaly, ve kterých tato data s jistotou leží. Obecně je nalezení horní meze výběrového rozptylu ze znalosti pouze intervalových dat NP-těžký problém, ale při splnění určitých podmínek kladených na vstupní intervalová data lze použít některý z efektivních algoritmů. V práci jsou upraveny algoritmy tak, aby, byť i za cenu exponenciální složitosti, dokázaly vždy najít optimální řešení. Cílem práce je porovnat vybrané algoritmy pro výpočet horní meze rozptylu intervalových dat z pohledu průměrné výpočetní složitosti na generovaných datech. Pomocí simulací je ukázáno, že za splnění určitých předpokladů kladených na data je složitost v průměrném případě pouze polynomiální.
Vedoucí práce: Michal Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses