Kompenzační tržní mechanismy v oblasti zachování druhové rozmanitosti a jejich potenciální využití v podmínkách České republiky - Martíšková, Kateřina (2015)
Užitky, které lidstvo získává ve spojitosti s existencí dobře fungujících ekosystémů a biodiverzity, se nazývají ekosystémové služby. Biodiverzita sama o sobě sice ekosystémovou službou není, avšak je jedním ze základních předpokladů pro jejich fungování. Význam tohoto tématu pro společnost se tak přímo odvíjí od důležitosti ekosystémových služeb jakožto zdroje přímých či nepřímých benefitů ovlivňujících blahobyt lidské populace. Cílem aplikace tržního mechanismu na tuto problematiku je nalézt optimální míru ochrany životního prostředí a rozvoje lidské společnosti, společně s optimalizací alokace statků životního prostředí. Tyto tržní mechanismy dnes využívá řada států po celém světě. Práce analyzuje několik případů využití kompenzačních tržních mechanismů s bližším zaměřením na Austrálii, Velkou Británii a Francii. Jsou identifikovány náklady a benefity systému společně s nastavením fungování v jednotlivých státech. Práce též přináší pohled na územní strukturu České republiky, hodnotu jejich ekosystémových služeb a jsou také představeny metody ochrany biodiverzity, na základě čehož je diskutována možnost zavedení tržního systému ochrany druhové rozmanitosti v České republice. Využití tržního mechanismu by mohlo vnést určitou dynamiku do ochrany biodiverzity v České republice, která je v současné době zajišťována systémem národních parků a dalších zvláště chráněných území, které mohou působit jako bariéry hospodářského rozvoje. Naopak tržní systém umožní využití krajiny, díky aplikace cenového mechanismu, v místech s nejvyšší poptávkou. Avšak z důvodu správní nákladnosti tohoto systému se zatím jeví jeho aplikace pro zachování biodiverzity v České republice spíše jako nepravděpodobná.