Predpoveď finančnej tiesne podniku pomocou bankrotných a bonitných modelov - Sova, Lukáš (2015)
V práci sa pojednáva o využití bonitných a bankrotných modelov pri predpovedi finančnej tiesne podniku. Od všeobecného pojednania o metódach finančnej analýzy súvisiacich s predikciou finančných problémov, ich prednostiach a obmedzeniach, prechádzame ku konkrétnemu pojednaniu o samotných súhrnných indexoch hodnotenia. V práci definujeme spolu s metodikou výpočtu 9 častých modelov a ich variácií, ktoré následne aplikujeme na štvoricu subjektov po obdobie piatich rokov predchádzajúcich úpadku. Pri aplikácii sledujeme rozdiely vyplývajúce z povahy a konštrukcie modelov, ako sa kľúčové zmeny pozorované vo výkazoch spoločností premietajú do hodnotenia a bližšie sa venujeme deformačným faktorom výpovednej hodnoty. V závere sa pokúsime o zachytenie konsenzu vlastností, zhodnotíme zistenia získané v praktickej časti a konfrontujeme predpoklady s výsledkami šetrenia.