Ekonomická analýza podniku Rodinný pivovar Bernard a.s. - Gossányi, Ľudovít (2015)
Cieľom tejto diplomovej práce je zhodnotiť ekonomickú výkonnosť spoločnosti Rodinný pivovar Bernard a.s. v rokoch 2009-2013. Diplomová práca je rozdelená na dve časti, teoretickú a praktickú. Teoretická časť vysvetľuje metódy a princípy využívané pri ekonomickej analýze. V praktickej časti sú vybrané metódy analýzy aplikované na Rodinný pivovar Bernard a.s. V práci je najprv vypracovaná strategická analýza pomocou PEST analýzy, Porterovho modelu piatich síl a SWOT analýzy. Ďalej je v práci prevedená finančná analýza podniku pomocou vertikálnej a horizontálnej analýzy, analýzy bilančných pravidiel, pomerových ukazovateľov, rozdielových ukazovateľov a taktiež rozkladu rentability vlastného kapitálu. Práca hodnotí situáciu podniku aj pomocou bankrotných a bonitných modelov a zároveň využíva ekonomický normál. Poslednou časťou je medzipodnikové porovnanie spoločnosti s jej konkurentmi. Záver diplomovej práce zhrňuje celkovú ekonomickú situáciu spoločnosti.