Ekonomická analýza společnosti DUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice, a.s. - Bartík, Jakub (2015)
Tato diplomová práce mapuje ekonomický vývoj posledního českého pivovaru ve vlastnictví města, kterým je DUDÁK -- Měšťanský pivovar Strakonice, a.s. Analýza ekonomické situace společnosti probíhá v období let 2009 - 2013. K mapování ekonomického vývoje podniku jsou použity metody finanční analýzy, mezi které patří horizontální a vertikální analýza, poměrové ukazatele, bonitní a bankrotní modely. Dále jsou na podnik aplikovány metody strategické analýzy, kterými jsou PEST analýza, Porterův model pěti sil a SWOT analýza. Práce se dělí na metodologickou a praktickou část. Metodologická část obsahuje východiska pro výpočty jednotlivých ukazatelů. Praktická část zahrnuje intepretaci výsledků jednotlivých ukazatelů a porovnání s odvětvovými hodnotami. Závěr přináší souhrnné hodnocení celkové ekonomické situace společnosti a identifikaci klíčových informací pro budoucí vývoj firmy.