Stupeň diferenciace příjmů podle sociálního postavení osob ve společnosti - Brázdilová, Michaela (2015)
Tato diplomová práce si klade za cíl prozkoumat, které sociálně-ekonomické faktory nejvíce ovlivňují úroveň nerovnosti příjmů ve společnosti. Snahou je kvantifikovat příspěvky jednotlivých skupin osob k celkové příjmové nerovnosti pomocí dekompozice některých ukazatelů příjmové diferenciace. Práce je zaměřena především na skupiny osob podle jejich sociálního postavení ve společnosti a stupeň jejich vzdělání, čímž je dán do souvislosti sociální status a úroveň příjmů. Příjmové rozdělení silně ovlivňuje hodnotu míru ohrožení chudobou, a proto je v práci kladen důraz také na závislost mezi příjmovou nerovností a mírou chudoby jednotlivých skupin. Vývoj nejrůznějších ukazatelů měřících nerovnost příjmů poskytne ucelený přehled o situaci příjmové nerovnosti v České republice a také indikuje trend, který se v posledním období u rozdělení příjmů uplatňuje.