Stupeň diferenciace příjmů podle sociálního postavení osob ve společnosti - Brázdilová, Michaela; Mazouch, Petr, 1981-; Zelený, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Tato diplomová práce si klade za cíl prozkoumat, které sociálně-ekonomické faktory nejvíce ovlivňují úroveň nerovnosti příjmů ve společnosti. Snahou je kvantifikovat příspěvky jednotlivých skupin osob k celkové příjmové nerovnosti pomocí dekompozice některých ukazatelů příjmové diferenciace. Práce je zaměřena především na skupiny osob podle jejich sociálního postavení ve společnosti a stupeň jejich vzdělání, čímž je dán do souvislosti sociální status a úroveň příjmů. Příjmové rozdělení silně ovlivňuje hodnotu míru ohrožení chudobou, a proto je v práci kladen důraz také na závislost mezi příjmovou nerovností a mírou chudoby jednotlivých skupin. Vývoj nejrůznějších ukazatelů měřících nerovnost příjmů poskytne ucelený přehled o situaci příjmové nerovnosti v České republice a také indikuje trend, který se v posledním období u rozdělení příjmů uplatňuje.
Vedoucí práce: Petr Mazouch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses