Mzdový vývoj ve stavebnictví v letech 1948-1970 v Československu na pozadí probíhajících ekonomických reforem - Dubenský, Jiří; Chalupecký, Petr; Fabianková, Klára, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Bakalářská práce se zabývá mzdovým vývojem ve stavebnictví na pozadí ekonomických reforem v 50. a 60. letech. Na základě prostudované odborné literatury a pomocí statistických dat bylo zjištěno, že mzdy ve zkoumaném období byly značně nivelizovány, přestože zde byly denivelizační tlaky, které se ovšem začaly projevovat až v druhé polovině 60. let. Obě zásadní hospodářské reformy té doby, které měly mimo jiné přinést i změnu metody určování mezd a jejich diferenciaci, skončily neúspěchem. Hlavní příčinu selhání lze spatřovat především v politicko-mocenských překážkách, kdy se tvůrci hospodářské politiky nedokázali oprostit od rovnostářského pohledu na společnost. V práci je rovněž sledován vývoj mezd zaměstnanců ve stavebnictví dle dosažené kvalifikace. Z toho bylo vyvozeno, jak se mzdová nivelizace promítala do finanční motivace pro studium na vysoké škole.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses