Využití statistických metod v data miningu při predikci chování zákazníků internetového obchodu - Podzimková, Michaela; Vilikus, Ondřej; Berka, Petr, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Data mining je nová disciplína, která se objevuje s rostoucím množstvím ukládaných dat a s rostoucí potřebou získat informace v nich ukryté. Zabývá se extrahováním potenciálně užitečných informací z velkých datových souborů a leží na pomezí statistiky, strojového učení, umělé inteligence, databází a dalších oborů. Cílem této diplomové práce je představit celý proces data miningu s důrazem na jeho spojitost se statistikou a popsat vybrané statistické metody, které se v této oblasti hodně používají a které jsou v práci aplikovány na vlastní řešení dataminingového problému. Na reálných datech o nákupech v internetovém obchodě je ukázáno, že využití různých metod přináší různé výsledky a zajímavé poznatky o nákupním chování, a také vede k dokázání, že ne všechny metody jsou vždy použitelné na všechny typy úloh.
Vedoucí práce: Ondřej Vilikus
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses