Vliv změn sazeb spotřební daně na alkohol na výběr této daně v ČR mezi roky 2005 a 2014 - Šoman, Michal; Ševčík, Miroslav, 1958-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato práce je analýzou, která řeší zvýšení sazeb spotřební daně na alkohol a vliv na její výběr mezi lety 2005 až 2014 v České republice. Zvýšení sazeb spotřebních daní na alkohol vešlo v platnost od 1.1. 2010. Práce se zaměřuje na trh tzv. "tvrdého alkoholu", piva a vína. Cílem práce je zjistit, zdali zvýšení sazeb spotřební daně na alkohol, během sledovaného období, vedlo ke zvýšení příjmů státního rozpočtu či nikoliv. Z empirických dat vyplývá, že zvýšení sazeb spotřebních daní na alkohol, vedlo ke zvýšení daňových příjmů do státního rozpočtu České republiky, avšak ne o tolik, jak bylo původně odhadováno. Zároveň zvýšení sazeb spotřebních daní na alkohol vedlo ke snížení spotřeby alkoholických produktů. V roce 2010 klesla spotřeba alkoholických produktů o 3,98 % oproti roku 2009. Tato práce řeší také vliv zákonů na boj s černým trhem. Největší vliv na boj s černým trhem má zákon č. 676/2004 Sb., o povinném značení lihu. Tento zákon zefektivnil výběr daní do státního rozpočtu. Práce se zabývá vlivem změny sazeb spotřebních daní na alkohol na hospodaření jednoho nejmenovaného výrobního podniku. U daného výrobního podniku došlo k poklesu prodejů o 14 % v roce 2010. Práce přinesla komplexní pohled na aktuální situaci na trhu s alkoholickými produkty v České republice.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses