Analýza časových řad plochy mořského ledu na severním a jižním pólu v letech 1978 – 2012 - Sufčák, Martin; Helman, Karel; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Bakalářská práce se zabývá analýzou časových řad průměrné měsíční plochy mořského ledu pěti oblastí na jižní polokouli a šesti oblastí na severní polokouli v letech 1978 -- 2012. Analýza se týká i plochy mořského ledu celé oblasti Antarktidy a celé oblasti Arktidy. Časové řady byly získány z vědeckého výzkumného portálu Goddardova kosmického střediska NASA. Cílem této práce je zjistit a vzájemně porovnat vývoj časových řad v jednotlivých oblastech. Pro tuto analýzu použiji základní popisné charakteristiky časových řad a popis jejich trendové a sezónní složky. Dalším cílem je ověřit dvě hypotézy. První hypotéza je, že plocha mořského ledu v celé oblasti Arktidy ubývá. Druhou hypotézou je, že plocha mořského ledu v celé oblasti Antarktidy ubývá. Práce je rozdělena do dvou částí, do části teoretické a empirické. Teoretická část vytváří teoretický základ, z něhož vychází empirická část věnována analýze vybraných časových řad.
Vedoucí práce: Karel Helman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses