Dopad šrotovného na státní rozpočet Slovenské republiky - Černý, Matej; Komrska, Martin; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato bakalářská práce analyzuje vliv zavedení programu šrotovného automobilů na státní rozpočet Slovenské republiky. Šrotovné bylo zavedeno na Slovensku v roce 2009 a sloužilo ke stimulaci automobilového průmyslu. Na základě měsíčních dat za období od roku 2003 do konce roku 2013 práce analyzuje, jak byla ovlivněna prodejnost osobních automobilů vybranými determinanty. Determinanty prodejnosti automobilů jsou dummy proměnná "šrotovné", zpožděné HDP per capita, úroková míra, průměrná cena dlouhodobě nejprodávanějšího automobilu Škoda Fabia a cena paliva. Determinanty jsou určeny na základě výchozích teoretických studií, hlavně Carlson (1978), Litzman, Kouba, Dušková (2012), Nawi et al. (2013), Carlson, Umble (1980) a Lam, Tam (2002). Pomocí ekonometrického modelu je odhadnut vliv šrotovného na poptávku po osobních automobilech v příslušných měsících a na základě toho je vypočítán dopad šrotovného na státní rozpočet. Odhadnuté výsledky naznačují, že celkový dopad zavedení programu šrotovného byl pro státní rozpočet negativní.
Vedoucí práce: Martin Komrska
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses