Sémiotická analýza studentského filmu - Kučera, Jan (2015)
Tato práce se zabývá sémiotickou analýzou vnímání schizofrenika a její aplikací při tvorbě scénáře studentského filmu. Její teoretická část obsahuje popis vnímání duševní nemoci v rámci kultury a společnosti a vývoj tohoto vnímání, neboť jsou důležité k vymezení a pochopení pojmu duševní nemoci. Nedílnou součástí práce je definice schizofrenie jako duševní nemoci, popis jejích příznaků a interpretace světa schizofrenika. Analytická část mimo sémiotické analýzy obsahuje podrobnější rozbor scénáře a uplatnění námětu v médiu filmu.